7 tips på hur du plastbantar i köket

av Plastberget .

Om du har börjat fundera på att plastbanta är köket det bästa stället att börja på. Varför då? Den främsta anledningen är att här har vi saker som ofta hettas upp och kommer i kontakt med fett, två saker som frigör de skadliga ämnena i plast. En annan anledning är att sakerna som finns i köket kommer i kontakt med mat som vi sedan stoppar i oss och på så sätt lättare får i oss kemikalierna från plasten. Du behöver självklart inte kasta ut all plast på en gång, det är varken miljövänligt eller ekonomiskt. Men här kommer en lista på de sakerna som vi anser gör störst skillnad om du byter ut.

 

1. Byt ut köksredskap i plast till trä

Svart plast sägs ofta vara värre än vit plast och vi är många som har de svarta plastredskapen från IKEA hemma i köket. Eftersom vi ofta rör i varma pannor fulla av fett är dessa redskap extra mycket i riskzonen för att släppa ifrån sig kemikalier till maten. Det finns många bra alternativ i trä eller bambu. Tips är att det går att hitta mycket köksredskap i metall på loppisar.
 

2. Matlådor i glas istället för plast

En annan sak som ofta värms upp i köket är matlådorna. Vi är många som använder gamla engångsförpackningar som glasslådor till resterna. Plast som är gjord för att endast användas en gång är ofta mycket sämre att värma upp än vanliga matlådor i plast. Bäst är såklart att använda en matlåda i glas eller metall då du kan vara säker på att fettet inte frigör några skadliga kemikalier. 
 

3. Byt ut plastflaskorna till glasflaskor

Det första vi skulle byta ut är nappflaskor som ofta värms, mycket bättre med glas än plast. Om det är tungt och bökigt med en glasflaska, se iallafall till att värma innehållet i glas innan du häller över det i en plastflaska. En annan plastflaska vi kan undvika är att återanvända PET-flaskor, mycket bättre att använda en vattenflaska i glas eller metall så är du säker på att du inte får i dig några onödiga kemikalier från plasten. 
 

4. Byt ut skärbrädan i plast till trä

När du bytt ut alla plastsaker som ofta kommer i kontakt med värme kan du gå över till plastbantning 2.0. Det är lätt hänt att vi får i oss små mikroplaster från skärbrädan när vi skär i den. En bräda av trä är både snyggt och håller länge. Det ändå som kan vara värt att tänka på är att det kan vara smidigt med en skärbräda i plast till kyckling av hygieniska skäl. Men trä går bra till allting annat.
 

5. Tänk en extra gång innan du använder plastfolien

Det är ofta vi använder plastfolie mer av slentrian än att vi faktiskt måste. Ofta går det lika bra att lägga över resterna i en glaslåda med lock. Ett annat alternativ till plastfolie är att använda en bivaxduk. Bara att skölja av när du använt den och använda den igen!
 

6. Byt ut soppåsen i plast till bioplast

Om du är duktig på att ta med tygkasse till matbutiken kanske du inte får med dig så många plastpåsar hem att använda till soporna. Ett bra alternativ till soppåsen är att använda påsar som är gjorda av bioplast, exempelvis majs. Dessa bryts lätt ner när de väl hamnar på tippen. Det finns även fryspåsar av bioplast istället för vanlig oljebaserad plast. Värt att testa.
 

7. Diskborste i trä istället för plast

Diskborsten byts förhoppningsvis ut ganska regelbundet och blir därmed en onödig plastprodukt som bara används en begränsad tid. Ett bättre alternativ är en diskborste i trä med löstagbart huvud som du kan byta ut när det blivit gammalt och slitet. 


Kom ihåg att vara realistisk och inte bli för överväldigad av allting du “borde” eller kan göra. Alla små steg räknas och det bästa du kan göra för miljön och din hälsa är att börja tacka nej till all engångsplast och välja plastfritt när det är möjligt. På så sätt minskar du risken att plast hamnar i naturen och samtidigt sätter press på företag att utveckla bättre alternativ. Lycka till med din plastbantning!
 
SKRIV EN KOMMENTAR

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras


Tillbaka till toppen
Sale

Unavailable

Sold Out